piątek 5.04.2024
Na terenie naszego miasta trwa montaż sześciu lodówek dobra. Dzięki tej akcji, lodówki pojawią się we wszystkich siedmiu dzielnicach, umożliwiając dzielenie się nadmiarem jedzenia z osobami potrzebującymi. To doskonały sposób na zmniejszenie marnotrawstwa żywności i wsparcie lokalnej społeczności.
Pierwsza lodówka dobra w Jarosławiu została ustawiona na Placu Mickiewicza (przy domu seniora) we wrześniu 2022 roku. Obecnie jest ich już siedem, w każdej dzienicy miasta.
Warto zapoznać się także z regulaminem umieszczonym na każdej lodówce, by wiedzieć, jakie produkty można w niej pozostawiać oraz w jaki sposób powinny być opisane.
Kolejnych sześć lokalizacji:
- ul. Królowej Jadwigi - przy sali gimnastycznej SP nr 1,
- ul. Jana Pawła II - przy wejściu głównym do SP nr 2,
- ul. Traugutta - parking od strony orlika na terenie SP nr 5,
- ul. Żeromskiego - przy bramie wjazdowej do SP nr 4,
- Os. Słoneczne 7 - przy budynku SP nr 10,
- ul. Łazy Kostkowskie - przy SP nr 9.
Dziękujemy wszystkim, którzy przyczynili się do powstania tego projektu!
DLA PRZYPOMNIENIA
Jakie produkty można przynosić do lodówek dobra?
- takie, które sam mógłbyś zjeść i chciałbyś dostać,
- produkty, które przekroczyły już datę minimalnej trwałości - „najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia - „należy spożyć do” (określenie „należy spożyć do” wskazuje nam do kiedy spożycie danego produktu jest na pewno bezpieczne dla zdrowia),
- produkty szczelnie zapakowane lub umieszczone w pojemnikach, wyroby/przetwory własne np. ciasto, zupa, starannie i szczelnie zapakowane, z naklejonym opisem i datą przygotowania,
- sery, jogurty, twarogi.
Jakich produktów nie należy przynosićdo lodówek?
- żadnego rodzaju surowego mięsa i produktów wytworzonych z niepasteryzowanego „surowego” mleka
- potraw zawierających surowe jaja, produktów już napoczętych np. otwartych puszek, słoików
- produktów, które wymagają trwałych warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut
- produktów, które przekroczyły już termin przydatności do spożycia- „należy spożyć do”(nie mylić z „najlepiej spożyć przed”)
- produktów z oznakami popsucia (nietypowy zapach, kolor, wydęte wieczka, obecność pleśni, nadgnicie)
- produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady
- alkoholu